“I was born in 1943 but I feel like 20”- Povesti despre noi cu oamenii de langa noi

Pe strazile din Ierusalim, e usor sa te fure mireasma imbietoare de mistic amestecata cu culorile celor care vin de peste tot, sa inteleaga despre capitala Israelului. Ne-am pierdut si noi aseara, fara un scop anume. Ne-am propus sa fim turisti  acasa:).

Am colindat, am cascat gura, am admirat, ne-am crucit, am intors capete, dar cel mai mult am zambit. Zambind si usor obositi am intrat intr-un magazin de bijuterii. Ierusalimul e plin de designeri care creeaza lucruri absolut fabuloase. De fapt Israelul e plin de oameni talentati, pasionati, care se exprima in forme atat de inedite, de simple pline de frumos. Cautam inele( prietenii stiu de ce).Domnul care ne-a primit initial nu mi-a placut, vorbea cu noi si in acelasi timp mesteca ceva. Politicos din cale afara, amabil, serviabil dar nu mi-au placut urmele de alune de pe buzele lui. M-am indreptat spre bijuterii si dupa un timp, a intrat in vorba cu noi. Mai mult cu partea masculina a cuplului deoarece ebraica mea este la un nivel dar nu la nivel de academic, da? A scos tavite cu inele si a inceput sa vorbeasca despre una, despre alta. Cum barbatii care nu simt sa-si puna verighete mai bine sa nu-i obligi si cum nu conteaza daca o au sau nu pe deget, ca daca vor sa faca lucruri traznite fac oricum si cate si mai cate alte lucruri care l-au facut pe al meu sot sa zambeasca.

 

” Acum sunteti impreuna, sunteti doi, o sa le faceti pe toate impreuna, muncind. Stii cat de bine se simte asta?”

 Eu ascultam. Domnul arata de 50 si-un pic. Am aflat ca are 72 si se simte ca la 20.

M-a intrebat cum ma cheama iar eu am raspuns, usor incurcata: Hannah. El a zambit si a zis: “dar care e numele care ti l-au dat la nastere?”. Iar eu am raspuns: “Roxana”. A zambit iar si a inceput sa vorbeasca cu Tal. Vorbea bland, cald, explicandu-i despre mine si despre ce spune numele meu despre mine. Mi-a facut un portret de o acuratete rara, clar, argumentat, ca si cum ar fi fost langa mine in ultimii 32 ani si ar fi  facut un rezumat a cine sunt. Tal a amutit iar acum mi-a venit mie randul sa zambesc. Am inteles tot ce-a zis dar l-am lasat pe Tal sa-mi traduca. A mai sporovait pret de cateva clipe cu Tal, portretizandu-l si pe el si ne-am vazut de ale noastre.

Am ramas cu un sentiment de bine dar intr-o forma in care nu se poate descrie. Un sentiment de apropiere stranie cu un om pe care l-am vazut prima oara, o data, pe o strada mistica din Ierusalim, dar care ma stia atat de bine. Uimire amestecata cu teama ca as putea fi ca o carte deschisa. Nu sunt.

Dar domnul acela e de-a dreptul special. Am ramas cu zambetul lui, plin de optimism cand mi-a spus: ” I was born in 1943 but I feel like I am 20″. Despre puterea interioara, despre echilibru, despre viata e frumoasa oricand daca stii sa o traiesti si sa te bucuri de ea, despre ce mult inseamna forta socialului si cum coruperea poate sa fie si pozitiva, despre a zambi si a fi atent la oameni, de a te bucura cu ei, de a fi cu ei, sincer si neinteresat. Despre asta mi-a vorbit mie zambetul lui si ochii care ii saltau in cap de bucurie, chiar ca la 20 Ani.

Am sa ma intorc la el de fiecare data cand o sa-mi fie teama sa intru in vorba cu necunoscuti(ca asa m-au invatat acasa), de fiecare data cand am sa uit ca oamenii sunt frumosi, trebuie sa stii sa-i vezi frumosi, de fiecare data cand am sa judec dupa coperti, si nu dupa randurile scrise in interiorul paginilor, de fiecare data cand socialul o sa aiba puterea sa ma corupa negativ. Bunatatea inspira. Caldura hraneste. Teama separa si intristeaza.

Daca veniti aici, cand veniti aici, sa stiti ca oamenii sunt calzi si prietenosi si intra in vorba cu voi si va spun povesti despre voi, pentru ca ei sunt atenti la oameni si nu la exteriorul lor.

N-am cumparat nimic material de la el dar el mi-a daruit atat de mult.

“She is a good woman…”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s